Over Bregje

Hé jij!

Huh, dit ging toch over Bregje? Jazeker! Maar ook over jou, omdat jij nu misschien wel op een punt staat waar ik eerder ook heb gestaan. 

Of jij nu op zoek bent naar inspiratie en creatieve groei, bezig bent om meer en meer je eigen stijl te ontdekken en te ontwikkelen, jezelf afvraagt waarom je steeds naar het oude vertrouwde grijpt en maar niet verder komt, of jezelf soms afvraagt of je wel genoeg kennis, talent of doorzettingsvermogen hebt; ik hoor en zie je omdat ik al deze dingen ook heb gevoeld en gedacht!

De basis

Als kind was ik altijd aan het tekenen, schilderen, schrijven en knutselen. Heerlijk! Ik kreeg daar ook alle ruimte voor van mijn ouders en kon zo vrij en zonder grenzen (uit)proberen en groeien. Maar er komt vroeg of laat een moment dat jij of iemand anders kritisch gaat worden over wat je maakt. Het moet ineens aan eisen voldoen, het is niet mooi genoeg of niet af of je blijkt de materialen niet goed gebruikt te hebben. Waar het eerst vooral spelen en ontdekken was, wordt er nu ineens een oordeel aan gehangen. En dat kan ook wel eens minder positief zijn.

Dit is het punt waarop het voor veel mensen moeilijker wordt om nog onbevangen te spelen. Dit is ook het punt waarop je wel hoort wat er gezegd wordt, maar je stevig in je schoenen moet staan om dan door te blijven gaan. Bovendien word je een stuk kritischer op jezelf; kan ik dit wel? is dit wel goed genoeg? wat als het dadelijk weer niet goed is….

Gelukkig heb ikzelf altijd plezier gehouden in het creatief bezig zijn en ontdekken en heb ik de kritische stemmetjes van anderen en mezelf regelmatig “uit” kunnen zetten om zo door te kunnen gaan.
Soms leer en groei je ook door opbouwende kritiek, maar je creatieve basis, je kern, moet daarvoor sterk genoeg zijn. Gelukkig kun je altijd je kern weer vinden, opbouwen en versterken. Het is nooit te laat om hier met aandacht mee bezig te zijn. Je creatieve basis ligt er al, anders was je vast niet hier!

De zoektocht naar…

Ik kwam van de kunstacademie met stapels gemaakt werk in heel uiteenlopende stijlen en technieken, maar ik had geen idee wat mijn eigen stijl was, laat staan dat ik wist hoe ik deze zelf verder kon ontwikkelen.

Voor mij lag tijdens mijn studie aan de academie voor beeldende vorming, die ik als eerste deed, de focus op het leren lesgeven, het ontwikkelen van creatief lesmateriaal en het docentschap. Ik maakte daarnaast wel werk, maar koos vaak voor bekende materialen of manieren van tekenen, omdat ik wist wat ik daar mee kon.

Later, toen ik als docent werkte, merkte ik dat ik me meer wilde verdiepen in tekentechnieken en ben ik een specialisatie tekenen gaan volgen op een academie in België. Hier maakte ik tekenmeters en ging de kwaliteit van mijn werk zienderogen vooruit. Hier ontdekte ik wat ik leuk en wat ik zeker niet leuk vond en ook dat is heel belangrijk. Ik ontdekte meer en meer mijn eigen stijl en nam de tijd en ruimte om deze te onderzoeken en verder te ontwikkelen.
Iedereen heeft een ander tempo, een eigen volgorde en manier van werken en ook de hoeveelheid tijd en energie die jij in jouw groei stopt varieert. Daarom is er ook geen standaard weg van A naar B.
Sterker nog, het gaat eigenlijk om die weg!

“Onderweg” ga je veel maken en doen, krijg je inzichten en ga je groeien! Wat had ik graag op bepaalde momenten in mijn leven handvatten of richtlijnen gehad zodat ik meer gericht kon gaan onderzoeken, dat had me vele “omwegen” bespaard! Al heb ik ook daar van geleerd

Daarom bied ik jou deze routekaart in de vorm van de cursus LijnenSpel met concrete opdrachten en richtlijnen die ik zelf maar wat graag had gehad toen ik op hetzelfde punt stond als waar jij nu staat.
Wil je liever dat we samen kijken naar jouw weg en dat ik een stukje met je meeloop? Dat kan als we een persoonlijk plan starten dat helemaal op maat voor jou gemaakt wordt, met jouw wensen en doelen als uitgangspunt.

Inspiratie

Soms heb je een geweldig idee en kun je meteen aan de slag. Maar vaak heb je wel zin om wat te maken, maar ontbreekt het je aan ideeën.
Ik heb ontelbare keren mijn materialen op tafel uitgestald, maar had daarna geen idee waarmee ik kon beginnen.
Of ik had zin om aan de slag te gaan maar nog geen inspiratie, dus ging ik op Instagram of Pinterest op zoek naar ideeën en werd overweldigd door alle werken van anderen waardoor ik alles maar weer snel opruimde.
Of ik kreeg een illustratieopdracht met duidelijke eisen, maar wist gewoon niet waar en hoe te beginnen, omdat deze ver buiten mijn comfortzone lag.
Inmiddels heb ik geleerd hoe ik zelf mijn creativiteit “aan” kan zetten en zet ik deze eigenlijk nooit helemaal uit, zodat ik meteen aan de slag kan als ik zin heb of moet.
Het jezelf gunnen om te mogen spelen, om niet meteen perfecte en mooie dingen te maken maar jezelf toestaan om gewoon lelijk werk te maken en soms gewoon te spelen zonder dat het iets hoeft te worden, leidt vaak tot nog sterker werk dan je vooraf had kunnen bedenken. Dat denken moet je soms even uitzetten en je moet meer “voelen” wat je doet.
Mijn motto’s zijn dan ook : Niet perfect is ook leuk en hoofd uit, hart aan!

Groei

Mijn basis is mijn creatieve kern, mijn makershart.

Ik vaar voor een groot deel op mijn gevoel. Voelt iets niets goed, past het niet meer of zit ik juist helemaal op de goede weg?
Hoewel ik verschillende functies (met steeds mijn creatieve achtergrond als basis) heb gehad, heb ik op mijn persoonlijke pad wel overal steeds waarde toegevoegd aan mijn creatieve kern. Ik ben nooit bang geweest om over te stappen op iets nieuws als dat een nieuwe creatieve uitdaging vormde. Vond ik dat spannend? Ja, natuurlijk! Hebben die stappen me wat gebracht? Ja zeker, anders stond ik niet hier.

Zo ben ik onder meer docent tekenen en beeldende vorming geweest in het voortgezet onderwijs, heb ik een kunstatelier en kunstuitleen opgezet met werken van mensen met een verstandelijke beperking, heb ik schilderijen en kaarten op maat ontworpen en gemaakt, kunstprojecten op maat gemaakt en uitgevoerd op scholen en bedrijven, creatieve workshops en thema tekendagen op locatie gegeven en gedurende de coronapandemie digitale cursussen en workshops gecreëerd en het online creatieve platform GroeiLijnen opgezet.

Daarnaast droomde ik al jaren van een carrière als illustrator met tekeningen in mijn eigen stijl. Maar waar begin je? Hoe vind je jouw stijl? Waar laat je je zien en hoe? Daarnaast stelde ik me vaak de vragen: ben ik wel goed genoeg, kan ik dit wel, wat als…..?

Toch hebben deze dingen me niet tegengehouden om stapsgewijs te ontcijferen waar ik echt goed in was, mezelf te leren wanneer een illustratie echt goed is en (gevoelsmatig) helemaal klopt, te ontdekken hoe en waar ik me moest laten zien als illustrator en hoe daar fijne opdrachten uit te krijgen.
Inmiddels heb ik al een hoop leuke illustratieopdrachten gemaakt voor onder andere Edding Nederland, Flow magazine, Flow for paper lovers en PC55-krant.

Wil je meer zien van Bregje als illustrator, kijk dan op Instagram

Wil je samen met mij aan de slag om creatief en persoonlijk te groeien kijk dan hier, of start meteen met een voorproefje met de gratis minicursus KRIS-KRAS.

Nog wat grappige weetjes over mij:

  • Ik word heel blij van kerstfilms en kan deze dan ook het hele jaar door wel kijken…
  • Ik houd van yoga en mediteren om mijn hoofd en hart in balans te houden.
  • Ik ben een open gevoelsmens en kan goed praten maar ook goed luisteren.
  • Ik ben dol op het rondsnuffelen in kringloopwinkels en kan heel blij worden als ik daar een schat vind.
  • Ik ben een echte tekenaar: dingen die ik zie of bedenk, vang ik het beste in lijnen.
  • Ik heb al heel veel verschillende kleuren haar gehad, maar sinds mijn 18e verf ik mijn haren lekker felrood.
  • Ik ga bakken als ik stress heb (heerlijk afwegen, mixen en kneden…)
  • Ik zing het liefste voluit (mee) als ik in de juiste creatieve flow zit.

Reviews van tevreden klanten

Groeien gaat zelden in een rechte lijn

Waar je ook staat en waar je ook naartoe wil.
Kom lijnen zetten bij GroeiLijnen en laat jezelf creatief groeien!